Tinnitus

Jag skulle vilja delge Er mina erfarenheter om Tinnitus, något som Jag efter en olyckshändelse i replokalen lever med sedan hösten 2010. 

Bakgrund

Tinnitus är att höra ljud som inte kommer från en yttre källa. Det kan exempelvis låta som pipljud, fräsande, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt och drabbar 10-15 % av befolkningen i västvärlden och de flesta har inte så stora besvär av det. Det kan till och med komma och gå. Hos 1-2 % är den så störande att det sålunda allvarligt inverkar på den dagliga livsföringen.

Orsaker

Det kan finnas olika orsaker till Tinnitus och vissa varianter av sjukdomssymtomen kan bero på besvär från nacken eller från tänder och käkar, vilket sålunda kan bero på att man gnisslar tänder på natten.Men Massage eller bettskena kan faktiskt i så fall hjälpa den drabbade. Långvarig vistelse i bullriga miljöer är nog däremot en av de vanligare förekommande orsakerna och besvären kan naturligtvis variera, från det där som alla födda under “tjock-tv:ns” era säkert känner igen; ett litet odefinierbart pipande långt bort, till betydligt kraftigare pip och brus.En typ av långvarig vistelse i bullrig miljö kan ju även handla om musikern som regelbundet står och utövar musik i replokalen och spelar alldeles för högt, eller inte använder hörselskydd. Det blir nog på sikt ett sånt nötande att Tinnitus kommer på köpet så att säga. Pistolskott, explosioner eller andra starka hastigt påkomna ljud kan resultera i Tinnitus.

En höstkväll 2010

Tinnitus drabbade mig alltså på hösten 2010 under en helt vanlig kväll då vi repade med bandet. Vi hade en skiva som vi gjort så förhoppningarna var stora. Jag ska inte sticka under stol med att jag vistats mycket i replokaler och med hög musik under åren. Har kanske slarvat med öronproppar också. Men fram till den där höstkvällen 2010, hade jag klarat mig bra. Fast nu var det tydligen dags och en olycka händer så lätt brukar man säga. En ljudbang uppstod och anledningen var en mikrofon som stod riktad mot högtalaren. En kabel åkte i, kanalen var fullt uppvriden och jag stod på fel plats. Eller snarare mikrofonen kanske…

PANG! Och ett efterföljande ihållande brummande som tycktes få hela replokalen att vibrera och jag tyckte lokalen skälvde i flera minuter. Det kändes så i varje fall. Förmodligen tog det inte någon längre tid innan kabeln avlägsnades från kontakten i mixerbordet men de efterföljande timmar kändes som om man hade bomull i hela huvudet. Det här var som sagt en ren olyckshändelse men den bidrog sålunda naturligtvis till att den Tinnitus jag har, antagligen ligger gott och väl bland de 1-2% av befolkningen som har mycket stora besvär av den samma.

Många olika varianter av ljud

Den Tinnitus jag har är som jag tidigare beskrivit, tydlig, hög och innehåller många olika varianter av ljud. Den är ständigt mycket närvarande och grundnivån är sålunda från början mycket hög. Ett slags kemiskt brus blandat med både korta och längre övertoner och flera slags fräsande elektriska stötljud. Mår man av någon annan anledning sämre blir påföljden att även oljudet blir högre.

Hur ska man hantera sin Tinnitus utan att bli helt galen? Det är en bra fråga och nog mycket individuellt. Till att börja med kan man säga är att ett bra grundmående är en helt väsentlig förutsättning. Det gäller verkligen att varje dag tänka på vad man gör och att man försöker fylla sina dagar med så mycket lugn och ro man kan, såväl som sådant man blir glad och nöjd av. Tinnitus orsakad av ljudolyckor, innebär många gånger att den drabbade får hörselskador. I mitt fall resulterade det i nedsatt hörsel på höger öra. Bruset stör bort stor del av diskantljud, med efterföljande försämrad förmåga att höra tydligt.

Hyperakusi

Jag har också Hyperakusi, något som innebär överkänslighet för vardagsljud, särskilt sådana som kommer plötsligt. Jag kan sitta i egna tankar och sålunda av det minsta ljud eller om någon plötsligt säger hej, bli helt förskräckt. Antagligen kan man se hur jag lyfter flera decimeter från marken eller i soffan där jag sitter. Man kanske får vara glad för att man kan vara underhållande på mer än ett sätt.

Hörselhjälpmedel

Idag finns ju mycket bra hörselhjälpmedel att tillgå. För den som drabbats av Tinnitus kan det dels handla om att förstärka hörseln. Man kan även genom att skicka in s.k. vitt brus, så att säga “lura” hjärnan att tro att bruset kommer utifrån, trots att det bevisligen sitter i huvudet. Det kan lindra för den som är drabbad. Det kan också handla om andra typer av brus, fågelsång, ljud av klockor eller avslappnande musik, så pass låg att man måste koncentrera sig på den. Ett brus som distribueras av hörapparaterna ska inte heller vara högre än det bruset som finns i huvudet har jag fått lära mig.

Har man sömnproblem så kan en kudde med lugnande musik hjälpa till att slappna av och komma till ro.Man ska inte heller undvika den hjälp som vissa sömnmediciner kan ge tycker jag. Man kan behöva stöd med att komma ur sina sömnproblem. Det kan lätt göra att man hamnar i onda cirklar annars.

Finns Hjälp att få

Det finns ju faktiskt en hel del hjälp att få. En anledning till att man väntar, eller inte tar tag i detta problem genast kan ju vara att man känner att man inte blir tagen på allvar. Det finns ju faktiskt ingen annan som hör vad som pågår inne i ditt huvud. Ja jag brukar säga huvud, för att en del kan fråga; “i vilket öra har du tinnitus? Är det båda eller…?”. Nej, det är i HUVUDET det låter och i HELA detsamma!Det kan vara fullständigt kaos. En kakafoni av brus, pip, fräs, elektriska surr och pulserande obestämbara läten. En annan anledning kan ju vara att man skäms eller att man inte vet vart man ska vända sig.

Audionom och andra tips

En Audionom kan, förutom att hjälpa till med hörapparater också bestämma på vilken nivå din Tinnitus ligger. Det gäller att inte ge upp och det finns flera angreppsvinklar för att hantera Tinnitus och t.ex. olika former av yoga eller avslappning är tillika behandlingsformer som har hjälpt mig mycket, i perioder i vart fall..

Sammanfattningsvis, så gäller det att ta vara på stunder när man kan koncentrera sig på något annat än Tinnitusen. Jag vill härmed komma med några tips! För min egen del hjälper mig musiken idag. Jag är försiktig med höga plötsliga ljud. Högtalarkudden använder jag på natten och hörapparaterna är mina vänner på dagen. Jag är noga med mina mediciner. Vidare går jag gärna på avslappnande spa. Jag idkar motion i lagom mängd, sånt som är roligt t.ex tennis.

Följande kan jag starkt rekommendera:

Musik
Bra husläkare som lyssnar, är förstående och behandlar.
KBT med rätt Psykolog.
Fysioterapi med varma bassängbad.
Kroppskännedom och medicinsk yoga.
Besök hos Audionom för bedömning och ev. hörhjälpmedel med brusfunktioner etc.
Avslappnande besök på Spa med Aromabastu och Bubbelpool, t.ex.  Gustavsbergsbadet.

Följande specialistinrättningar har jag goda erfarenheter av:

Nacka Rehabcentrum
Hörsel och Balanskliniken Rosenlund

Wemind

Det finns också facebookgrupper där man kan få stöd av andra människor som har samma besvär, t.ex. gruppen HRF:  Tinnitus och ljudöverkänslighet.

Avslutningsvis får man gärna höra av sig till mig med frågor!

Lev Väl!


© 2024 Trubaduren Sven Michael

Visningar: 129